Sastojci:
- Preljev - sirup:
- 350 g šećera
- 500 ml vode
- sok od ½ limuna
- ploške od ½ limuna
- 70 g pšenične krupice (griza)
- 180 g brašna
- 250 ml vode
- na vrh noža soli
- 1 žlica šećera
- 20 g maslaca
- 4 jaja
- 25 g škrobnog brašna (Gustina)
- 1 l suncokretova ulja za prženje
Prvo se skuha preljev - sirup!
Preljev - sirup: Šećer i vodu u jednom loncu zakuhati, dodati sok i ploške limuna te na srednje jakoj temperaturi (bez poklopca) oko 10 minuta kuhati. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se potpuno ohladi.
Tijesto: Griz i brašno izmiješati. Vodu, sol, šećer i maslac na jakoj temperaturi zakuhati. Temperaturu smanjiti, odjednom usuti mješavinu brašna i kuhati neprestano miješajući oko 10 minuta, odnosno dok se tijesto ne odvoji od dna u obliku kugle. Zatim tijesto prebaciti u drugu posudu, dodati jaja i Gustin te miješati sve dok se ne dobije glatko, žilavo tijesto. Ulje u fritezi ili u tavici s visokim rubom zagrijati.
U špricu za tulumbe ili u vrećicu za kreme (s nastavkom za velike cvjetove) staviti tijesto i iznad zagrijanog ulja istiskivati tijesto dužine 4 – 5 cm te pomoću škarica odrezivati tijesto i lagano spuštati u ulje. Oprezno jer može ulje špricati! Nije ih potrebno okretati jer će se one same u ulju okretati. Peći ih sve dok se ne dobiju zlatno – smeđu boju.
Rešetkastom žlicom vaditi iz ulja (pustiti da se višak ulja ocijedi) i stavljati u hladan sirup (oko 5 minuta) da se potpuno natope sirupom. Zatim ih prebaciti u drugu posudu. Postupak ponavljati i s preostalim tijestom. Na kraju preostali sirup preliti preko tulumba i staviti u hladnjak da se dobro ohlade.
izvor: ljiljananieder.com