skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home

Recepti za kuvanje

Recepti za kuvanje i spremanje hrane

Radina torta

3:33 PM |

Sastojci:

Kore 2x (sastojci za jednu koru):
  • 2 kom bjelanaca+malo soli  
  • 75 g šećera  
  • 25 g oštrog brašna  
  • 15 g gustina  
  • 1 najmanja kašičica praška za pecivo  
  • 1/2 kašike octa  
  • 1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića  
  • 35 ml ulja
Voćni fil (od malina):
  • 350 g malina (svježih ili smrznutih)  
  • 4-5 kašikašećera  
  • 40 g gustina + malo vode  
  • 20 g maslaca
Preliv za kore:
  • 100 -150 ml mlijeka  
  • 1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
Fil II:
  • 350 ml šlag 5+ (Dolcela)  
  • 100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)  
  • 120 g mliječne čokolade  
  • 1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama  
  • 2 kašike fila III
Fil III:
  • 350 g mascarpone sira (Vindija)  
  • 4 komžumanca  
  • 100 gšećera u prahu  
  • naribana koricanarandže  
  • 150 ml šlag 5+ (Dolcela)
Dekoracija:
  Po želji maline, čokolada i sl.

Priprema:

Kora (Ispeći dvije kore):
Pripremiti okrugli kalup za torte d=24-26 cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. Dodati ocat, rum i na kraju u laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv.

Fil I:
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.

Fil II:
Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti masarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i krtko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim malo, jer će dovoljno očvrsnuti uz mješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.

Fil III:
Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpun ohladi. Posebno umutiti 150 ml šlaga, takođe da ne bude prečvrsto već sasvim malo i pomješati ručno sa ohlađenim ganache-om. Na kraju dodati i 2 kašike fila II.

Slaganje:

Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:                        Kora  + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka :)

- U pripremi sam navela da koristi Vindijin mascarpone i tečni šlag 5+ Dolcela jer sa njima uz ovakav način pripreme dobijem najljepši krem, sasvim pjenast a opet dovoljno čvrst. Radila sam i sa Dukatovim mliječnim vrhnjem (36% m.m.), s njim mi bude ljepši ganache (uz veći udio čokolade) ali za miksanje mi nije sasvim dobar. Za ostale proizvođače biljnog i mliječnog vrhnja i sira ne znam da li bi tekstura krema bila ovakva.
- Za kore ovog tipa gotovo uvijek koristim recept iz Bojaninih Bronhi kocki, tako da je ovo njen recept uz male izmjene količina sastojaka, a za fil II takođe uz mele izmjene recept za tiramisu krem od Catwomen.

izvor: www.coolinarika.com

Labels: Torte 0 comments
0 Responses

« Newer Post Older Post »
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Popularni postovi

  • Radina torta
  • Džem od višanja i malina
  • Akvarijum torta
  • Torta Ruska kapa
  • Džem od aronije i banana
  • Ledene kocke
  • Crna ruža
  • Govedja salata
  • Čokoladna torta bez jaja
  • Kremasti kolač od jagoda

Прикажи већу мапу

Pretraga sajta

Slana jela

  • Glavna jela (2)
  • Jela od mesa (8)
  • Pice (1)
  • Pite (6)
  • Salate (10)
  • Supe (3)
  • Čorbe (4)

Slatka jela

  • Kolači (26)
  • Torte (11)
  • Džemovi (6)
  • Sokovi (2)
  • Palačinke (1)
  • Sladoled (1)
  • Slatki Rolati (1)
  • Slatko (1)
Copyright (c) 2010 Recepti za kuvanje. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.