Sastojci:
Podloga
- 200 ml slatkog vrhnja za slag
- 200 gr mljevenih lješnika
- 200 gr kesten pirea
- Baileys mljeveni keks
- marmelada od bresaka
- 150 g bijele cokolade
- cimet
- zeleni caj u prahu
- narandžasta boja
- corn sirup
- 2 klinčica
- aroma narandže
- oko 850 ml blago gaziranog soka od zove
- 12 listova zelatine
- malo plave boje
- malo vode
Sadrzaj akvarijuma (školjke, biljke, ribicu) napraviti ranije.
Ribica se pravi od cokolade za modelovanje , samo sto se dodaje aroma narandže i narandžasta boja (na bazi ulja) u čokoladu prije nego što se istopi, ostali postupak je isti. Sledeceg dana oblikovati ribicu, utaknite klinčic za oči ili koristite tamnu čokoladu.
Za šare na školjkama može koristiti mliječnu čokoladu, kakao ili cimet, ja sam koristila cimet. Za otvorenu školjku, prvo napravite gornji i donji deo školjke, pa onda zalijepite otopljenom čokoladom i ostavite da se stegne (po potrebi podbocite Al folijom). Za biljke, dodajte zeleni čaj u prahu otopljenoj bijeloj čokoladi pa tanko (ne previše) razmazite u željenom obliku. Sve ukrase od čokolade držati u frižideru.
Ulupati slatko vrhnje, dodati kesten pire i Baileys i sve umutiti, umješati mljevene llešnike i zatim mljeveni keks, koliko treba da se dobije čvrsta masa kao za kuglice. Rasporedite unutar obruča kalupa za tortu namazanog puterom. Premažite marmeladom od bresaka, rasporedite školjke i biljke, ako želite možete i kamenčice i stavite sve u frižider da se dobro ohladi. Mora da bude baš dobro hladno.
Potopite listove želatine u hladnu vodu da omekšaju. Ugrijte ih sa nekoliko kašika vode tek toliko koliko treba da se otopi i ulijte mješajuci u hladni sok od zove i dodajte malo plave boje. Ako ne želite mjehurice, ne mora biti gaziran. Ostavite sa strane da se prohladi. Kad vidite da izgleda malo gušce ali je jos uvijek tečno, uspite malo preko ohadjene torte, pazljivo da se ne bi pomješalo sa podlogom koja mora da bude dobro ohladjena i vratite u frižider, pa kad se stegnulo ponovite postupak još jednom malo želea. Kad se i drugi deo stegnuo, stavite ribicu i uspite žele do polovine ribice i ostavite da se stegne. Zatim uspite ostatak i ostavite u frižideru preko noći. Sledećeg dana vrućim tankim nožem odvojite žele od ivice kalupa i podignite obruč.
izvor: www.coolinarika.com