Kuhanje jaja
Prije kuhanja jaja čuvajte van frižidera
Jaja koja su na sobnoj temperaturi sat vremena "čekala" kuhanje, neće popucati tokom barenja. Ne ostavljajte jaja van frižidera više od dva sata da se ne bi pokvarila.
Ne pravite gužvu u šerpi
Postavite jaja u posudu u koju ste prethodno sipali hladnu vodu. Ne stavljajte previše jaja da se ne bi sudarala tokom kuvanja. Neka voda polako provri. Ako želite da uštedite vreme, kuvajte u više posuda istovremeno.
Isključite plotnu i poklopite šerpu
Nakon što voda prokuva, postepeno smanjujte temperaturu, zatim skroz isključite plotnu i poklopite šerpu. Ostavite jaja oko deset minuta da se kuhaju u toploj vodi. Tako ćete izbeći mogućnost da ih
prekuhate.
Pažljivo premjestite jaja
Koristite rupičastu kašiku da biste prenjeli jaja u posudu odgovarajuće veličine, napunjenu hladnom vodom.
Dobro "lupnuti" za lakše ljuštenje
Nakon što ofarbate jaja, tokom prazničnih dana verovatno ćete se takmičiti sa ukućanima u kucanju jajima. "Takmičarsko lupkanje" će pomoći da lakše oljuštite jaja.
Ako ne farbate sva skuvana jaja, pre ljuštenja ih "lupnite" o sto, ili tanjir i stavite u posudu napunjenu vodom par minuta pre čišćenja. Voda će osloboditi ljusku i lakše ćete očistiti jaje.
Tvrdo kuvana jaja, ukrašena ili ne, mogu se čuvati u frižideru najviše nedelju dana.
izvor: www.mondo.rs