za tijesto:
- 6 jaja
- 6 žlica šečera
- 1 vanilin šečer
- 6 žlica brašna
- 1/2 praška za pecivo
za glazuru:
- 250 g čokolade
- 4 žlice ulja
Tijesto podijelite na dva dijela, ispecite 2 bisvita na masnom papiru veličina 25x35 cm.
Ostavite da se ohladi, zatim svaki prerežite popola.
Za kremu odvojite 200g šečera stavite u suhi lončić ili posudu, dodajte vode toliko da prekrijete šečer. Pazite da se kristalići šečera ne zalijepe za stijenku jer če to kod kuhanja sirupa izazvati karameliziranje.
U isto vrijeme tucite bjelanjke i ostatak šečera u snijeg.
Sirup kuhajte na vatri dok ne dostigne temp. 116 °C
Temperaturu možete provjeriti kuhinjskim priborom koji ima omčicu na kraju, ja sam upotrijebila vrh pilera za krumpire. Umočite vrh u sirup i probajte puhnuti balon, ako ne izlazi balon- treba još kuhati. Isprobavajte cijelo vrijeme dok ne uspijete napuhnuti balon kroz omčicu. Tada je temp. savršena.
Uspite sirup u snijeg u tankom mlazu stalno miksajući. Kada uspete sav sirup miksajte snijeg dok se ne ohladi na temperaturu margarina.
Tada dodajte kockicu po kockicu margarin sobne temperature cijelo vrijeme miksajući.
U ovom trenutku činit će vam se da je krema uništena, izgledati će grudasto kao na slici
ne brinite to je normalno samo nastavite miksati dok ne dobijete pjenastu kremastu masu. Tada dodajte čokoladu i kakao,po želji ostavite 2 žlice bijele kreme za puslice.
Sada filujte bisvite i tanko premažite gore. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi pa narežite na kocke, ja sam dobila 28 kom od ove količine.
Čokoladu otopite na pari i čokoladirajte minjone.
Ja ih nabodem na drveni štapić za ražanj i čokoladiram sve strane, zatim vrh, ocijedim i složim na papir. Ostavite da se dobro ohlade, zatim obrežite čokoladu na dnu, složite u papirnate košarice.
Dekorirajte puslicama od putar kreme, ukrasima za kolače ili kandiranim voćem.
Ovo je osnovni recept, u kremu sam dodala 10 dkg prženih mljevenih lješnjaka. Mogu se dodati i u biskvit.
izvor: www.coolinarika.com