Sastojci:
Za 4 osobe
Za kupus s mrkvom i rižom:
- 800 g bijelog kupusa
- 1 veća glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- ½ ljute crvene papričice (po želji)
- 4 mrkve
- 200 g riže (dugog zrna)
- 4 žlice ulja
- 2 – 3 žličice Vegete
- 3 žlice rajčice koncentrata
- sol
- papar
- vruća voda
- 4 pileća, pureća, teleća ili svinjska odreska
- 2 jaja
- 50 ml mlijeka
- par kapi Tabasca (po želji)
- ½ šalice brašna (šalica od crne kave)
- ½ šalice krušnih mrvica
- ½ šalice izmrvljenog na sitno Corn Flakesa
- ½ žlice praška za pecivo
- ulja za prženje
Priprema:
Kupus na fini ribež naribati. Luk i češnjak očistiti i sitno narezati. Ljutu papričicu očistiti od sjemenki i sitno narezati. Mrkvu oguliti, oprati i na kolutiće narezati. Oko 1 l vode zakuhati. U loncu zagrijati ulje, dodati luk i češnjak te staklasto (bez boje popržiti). Narezani kupus, mrkvu i papričicu dodati luku i nastaviti pržiti, miješajući oko 5 minuta. Zatim rižu dodati i nastaviti pržiti par minuta, neprestano miješajući.
Koncentrat rajčice umiješati i kratko popržiti. Začiniti solju, paprom i Vegetom. Zaliti vrućom vodom, s tim da mješavina povrća i riže bude u vodi. Na laganoj vatri kuhati, povremeno miješajući te uvijek dodavati po malo vruće vode, sve dok kupus i riža ne budu kuhani (oko 30 – 40 minuta). Kupus s mrkvom i rižom treba imati izgled i gustoću rižota! Dok se kupus kuha pripremiti odreske.
Za odreske:
Odreske batom za meso tanko istući – rastanjiti i posuti s malo soli. 2 jaja, par kapi Tabasca (po želji) i mlijeko u jednoj posudi dobro izraditi. ½ šalice brašna, ½ šalice krušnih mrvica, ½ šalice fino usitnjenog Corn Flakesa i 1 žlicu praška za pecivo izmiješati. Odreske najprije provući s obje strane kroz mješavinu od jaja, zatim kroz mješavinu od brašna i staviti peći u zagrijano ulje.
izvor: www.ljiljananieder.com