Sastojci:
- 400 ml soka od jagoda
- 100 g kokosovog brašna
- 1 kg jagoda
- 500 g šećera
- 1 kesica limontusa
- 50 ml belog ruma (po želji)
- 1 kesica džemfix-a ekstra 2:1
Jagode operite, ostavite da se ocede pa ih očistite i iseckajte na komadiće.
Sok od jagoda (kupljeni) zajedno sa kokosovim brašnom stavite u šerpu, poklopite i kuvajte na srednjoj vatri oko 5 min.
Od 500 g šećera oduzmite 2 kašike i promešajte ih u posebnoj činiji sa džemfixom. Ostavite sa strane.
U šerpu sa kokosom dodajte jagode, šećer, limontus i rum ( po želji, ne mora!).
Kuvajte oko 5 minuta od trenutka kad masa provri, neprestano mešajući varjačom.
Ja sam pred kraj kuvanja malo ispasirala jagode pasirkom za krompir pire, ali sam ostavila i komadiće voća, tako je lepše.
Sipajte džemfix i promešajte, pa kuvajte još oko 3-5 minuta stalno mešajući. Sklonite sa ringle i ako je potrebno skinite penu sa džema.
Odmah sipajte džem u pripremljene tegle, oprane i osušene, napunite do vrha i zatvorite metalnim poklopcima. Okrenite tegle naopako, na poklopac, i ostavite tako 5 minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj.
izvor: www.coolinarika.com