Sastojci:
- 1kg.kora za baklavu
- 250gr.mljevenih oraha
- 400gr.čokolade za kuvanje
- 250gr.margarina
- 800gr.šecera
- 500ml.vode
- 1 limun
Prvo izrendamo čokoladu i pomješamo sa mljevenim orasima.Na dvije kore stavljamo smesu i savijemo na rolat i stavljamo na tepsiju i tako redom do kraja.
Prije nego što stavimo baklavu da se peče,baklavu isječemo i prelijemo sa već istopljenim margarinom.
Stavimo da se peče na 180 stepeni sve dok ne primjetimo da je baklava dobila crvenu boju.
U medjuvremenu pravimo serbet za baklavu.
U šerpu sipamo 500ml. vode i 800gr. šecera i,iscjedimo 1 limun i limunov sok dodamo u šerbet i ostavimo da vri dok šerbet ne postane gust (MALO GUST NE BAS NESTO PRETERANO GUST).
Izvdimo tepsiju i prelijemo ohladjei šerbet.
Za dekoraciju:
stavimo nekoliko parci baklave i prelijemo cokoladom koju smo pre toga rastopili sa malo ulja.
Uživajte !
izvor: tortekolaci.com