Sastojci:
Biskvit:
- 4bjelanca
- 5 kašikašećera
- 6 kašikamljevenih oraha
- 2-3 kašike brašna
- 1 kašika šećera
- 2 kašike vode
- 4žumanca
- 4 kašike gustina
- 1puding od vanilije
- 10 kašika šećera
- 800 ml mlijeka
- 500 mlvrhnja za šlag
- par kašika šećera (po ukusu)
- 1 vrećica želatine fix
- 10 kašika mljevenih oraha
- 4 kašike šećera
- malo mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag
Bjelanca umutiti sa šećerom.
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.
Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
Na biskvit staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.
Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!
Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!
izvor: www.coolinarika.com